Posted by Marianne Brouwers | Blog: Retourtje BinnensteBuiten

Ieder mens is creatief, heb ik inmiddels ontdekt. Er bestaan namelijk heel veel vormen van creativiteit en de mate waarin je creatief bent wisselt per persoon.

Je hebt van die mensen die altijd heel snel iets creatiefs in elkaar kunnen zetten en in één oogopslag zien hoe ze zelf een bureau kunnen ontwerpen, die mooie zonsondergang treffend kunnen schilderen en ook nog prachtig piano spelen. En dat alles even moeiteloos. Laten we wel wezen, af en toe is dat gewoon heel irritant.😊

Maar anderen schrijven heel makkelijk hun verslagen, weten verhalen op zo’n leuke manier te vertellen dat ze hun publiek blijven boeien of zijn ontzettend humoristisch en weten precies een goede grap op het juiste moment te maken.
Creativiteit is een vorm van expressie waarin je een stuk van jezelf laat zien en anderen op die manier wat vertelt. Dat kan in het groot of in het klein, in het dagelijks leven of als professional, op meerdere vlakken of op een specifiek vlak: uiteindelijk gaat het erom dat jij jezelf kwetsbaar(der) durft op te stellen en anderen weet te raken. En er zijn zoveel verschillende mensen dat er altijd wel mensen zijn die zich aangesproken voelen door jouw vorm van creativiteit.

Ik heb jarenlang het beeld gehad dat je alleen écht creatief kon zijn als het resultaat te vergelijken was met dat van een professional. Maar dat is nou eenmaal niet voor iedereen weggelegd. Als je doel is om een Picasso te schilderen, maar het lijkt eigenlijk meer op een Iedereen-kan-schilderen-met-Ravensburg (cijfertjes inkleuren), dan moet je misschien je verwachting aanpassen als je hoopt op een carrière-doorbraak.

Maar dat neemt niet weg dat je creatief bezig kunt zijn, ook al is het resultaat niet naar je zin, omdat je er zelf zo ontzettend van geniet en veel plezier aan beleeft. Dat is wat mij betreft juist een fantastisch uitgangspunt!

Creatief bezig zijn helpt je om o.a. te ontspannen, te genieten, plezier te maken, je verbonden te voelen met anderen, te experimenteren, je zelfvertrouwen te laten groeien, jezelf te doen verbazen en te leren je kwetsbaarder op te stellen en wat van jezelf in de wereld te zetten.
Dat zijn al een heleboel redenen om in ieder geval zelf creatief bezig te zijn. Ik heb in de loop der jaren gemerkt dat anderen sowieso bewondering kunnen hebben voor het feit dát je creatief bezig bent, ongeacht het resultaat.
Maar het kritische stemmetje in je hoofd maakt het je soms moeilijk om ook echt te genieten van het creatieve proces, zonder dat je alleen richt op het resultaat.

Daarom drie tips hoe jij je creatieve bron meer tot z’n recht kunt laten komen:
Zoek eerst uit wat je ontzettend leuk vindt om te doen (bv. een muziekinstrument spelen, een bepaalde sport beoefenen, toneel spelen).
Schrijf voor jezelf op wat het met je doet als je dit doet (bv. ik voel me ontspannen, stoer en ik lach veel).
Vraag jezelf af of je écht bereid bent om de moeite in deze hobby te steken om het niveau te bereiken waarop jij er tevreden mee kunt zijn.

Resultaat!
Je leert te genieten van het creatieve proces en het resultaat op jouw niveau (zonder oordeel).
Je komt uit je comfortzone, groeit en ontwikkelt jezelf.
Je ontdekt nieuwe dingen en zult nog verbaasd staat van jezelf.

Want zodra je de druk van de ketel haalt, blijkt vaak ineens dat het resultaat meer naar je zin is dan je had gedacht! En dat een resultaat dat goed genoeg is, ineens binnen handbereik ligt! Heerlijke gedachte toch?

You can leave a response, or trackback from own site.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.