Posted by Marianne Brouwers | Blog: Retourtje BinnensteBuiten

“Dromen zijn bedrog!”
Hopelijk valt dát wel mee.

Dromen zijn leuk, mooi, hoopvol. Het is een leuk tijdverdrijf als jij je verveelt, als je fantaseert over hoe je leven er over tien jaar uitziet of als jij je passie achterna wil jagen.
Dromen zijn belangrijk en zou ik zeker serieus nemen! Dromen zeggen vaak iets over wat je als jong kind al heel graag wilde doen. Dromen zorgt ervoor dat je even wegzweeft van het hier en nu en het is vaak lastig om je er dan bewust van te zijn waarover je nou eigenlijk droomt en dat ook te kunnen vasthouden.

Als je droomt van een groot huis en een mooie auto, gaat het dan echt daarover of droom je dan eigenlijk ervan om succesvol in je werk te zijn? Als je ervan droomt om een verre reis te gaan maken, wil je dan echt ervaringen opdoen in een nieuw land, wil je vrijheid ervaren of wil je jezelf ontwikkelen door het opdoen van nieuwe indrukken? Voor alle mogelijke redenen zijn er sowieso vele opties, zowel dicht bij huis als verder weg.
Hoe herkenbaar is het om te merken dat iets je heel erg trekt, bijvoorbeeld toneel spelen, en dat je bij die gedachte alleen al honderden excuses verzint waardoor je gauw van je eigen droom afstapt. ‘Dit kan ik helemaal niet’, ‘Pff, ik op het toneel?!’, ‘Daar valt geen brood mee te verdienen’ of ‘Er zal toch wel niks van terechtkomen’, zijn overtuigingen die het je moeilijker maken om je droom achterna te jagen. Het is erg jammer dat het in de menselijke natuur lijkt te zitten om jezelf naar beneden te halen voordat je überhaupt een stap hebt gezet; dit komt vaak door angst voor het onbekende, onzekerheid over je eigen kunnen of bang zijn dat het je financieel niet genoeg zekerheid biedt.

Maar niet getreurd, dromen najagen kun je ook praktisch aanpakken! Het is namelijk, net zoals met andere dingen, zo dat je niet van de ene op de andere dag je droom kunt waarmaken. Daar moet je tijd en energie in steken waardoor jij en je droom samen groeien tot het punt dat je heel erg tevreden bent en trots op jezelf bent. Maar in de tussentijd is het belangrijk voor je eigen inspiratie, motivatie en doorzettingsvermogen om te genieten van het proces en nog niet te veel te focussen op het resultaat (hoe lastig dat soms ook is).

Dromen begint met een lijstje van je dromen maken. Ga eens een keer, alleen of met je vrienden samen, zitten met pen en papier en roep en schrijf wat er in je opkomt als je jezelf of elkaar vraagt: wat heb je altijd al eens willen doen? Het mag van alles zijn; van sokken breien tot bungeejumpen, van een tatoeage zetten tot een instrument leren bespelen of een professioneel turnster worden. Hier gaat het erom dat je alles (ja je leest het goed: echt alles!) opschrijft wat er in je opkomt, zonder onderwijl al te selecteren in je hoofd op haalbaarheid, waar je talenten of je angsten liggen etc. Dat komt later pas. Dit lijstje is een overzicht van wat er, vaak onbewust, in je leeft en je motiveert.

Zet ze daarna op prioriteit voor jezelf: wat wil je het allerliefste doen? En maak onderscheid in grote en kleine dromen, wat is op korte termijn te realiseren (bv. bungeejumpen) en wat vraagt meer tijd (bv. professioneel turnster worden)?
Je zult merken dat er soms ook dromen tussen zitten die je een kwartier later al niet meer aanspreken. Je mag ze wegstrepen, maar bedenk eerst even waarom het je leuk leek om te doen. Misschien dat het een overeenkomst heeft met een van je andere dromen.

Kijk dan per droom wat er nodig is om deze te realiseren waardoor jij tevreden bent ermee. Als je toneel wil spelen, wil je dan professioneel of amateur zijn? Gaat het erom dat je jezelf uitdaagt door uit je comfortzone te stappen of wil je een steengoede acteur zijn? Dat maakt uit en is belangrijke informatie om te kunnen bekijken hoe jij je droom kunt waarmaken. Als je dan gaat kijken hoe je dat kunt aanpakken kom je er vaak al achter of je het inderdaad écht wil.

Ik heb bijvoorbeeld heel lang in het basisonderwijs willen werken. En ik was er van overtuigd dat ik dat goed zou kunnen en dat ik daar veel energie uit zou halen. Ik had eerst de opleiding onderwijsassistent gedaan en veel stage gelopen in het basisonderwijs: dat lag me goed en ik vond het inderdaad leuk. Toen ik echter naar een informatieavond van de pabo ging, kwam ik erachter dat ik het helemaal niet leuk vind om vooral kennis over te dragen. Dat vond ik zo saai en sowieso is feitelijke kennis ook niet mijn sterkste kant dus toen was het voor mij ineens kraakhelder dat ik dus niet de pabo ging doen. Omdat ik anderen wil begeleiden in hun ontwikkeling. En daarvoor is therapeut en coach een uitermate geschikt vak.

Dus dromen is leuk, mooi en belangrijk! Geniet ervan, laat je niet weerhouden door praktische dingen als geld, tijd of status. Ga ervoor en wees groots, moedig en dapper. Durf je dromen waar te maken!

Resultaat:
Je bent moedig en dapper dus sowieso al tevreden over jezelf omdat je het probeert.
Je doet iets waar je energie van krijgt en van opbloeit.
Je daagt jezelf uit en je ontwikkelt jezelf (staat ook erg goed op je cv)
Je bent een bron van inspiratie voor jezelf en anderen.

Veel plezier met dromen!

You can leave a response, or trackback from own site.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.