Verwachtingen. Hoe kom je daar eigenlijk aan? Waarom heb je daar af en toe zo’n last van? Verwachtingen kunnen behoorlijk belemmerend zijn, je tegenwerken en je reactie bepalen.
Verwachtingen zijn beelden die jij in je hoofd creëert van de situatie die nog komen gaat. Als je gaat koken, zie jij voor je welke ingrediënten en spullen je nodig hebt, waar je die koopt en hoe je ze klaarzet. Je beeld je in hoe het gerecht smaakt, ruikt, eruitziet en met hoeveel aandacht je kookt. Je eigen beeldvorming creëert de verwachting dat het een lekkere maaltijd wordt!
Verwachtingen ontstaan op basis van eerdere ervaringen, vanuit een logische beredenering of vanuit je overtuigingen, normen, waarden en opvoeding.
Je hebt bijvoorbeeld geleerd dat het beleefd is om iedereen een hand te geven als je op een feestje binnenkomt. Dan is de kans groot dat je dit ook van anderen verwacht als zij op een feest binnenkomen.
Verwachtingen maken dat jij erop rekent dat het gaat zoals jij het je hebt voorgesteld en je verheugt je op wat je gaat doen of ziet daar juist tegenop. Verwachtingen helpen je om je dag- of weekplanning te maken en geven je enige richting bij het maken van een keus.
Je houdt er zelf rekening mee en je stemt je dag daarop af. Hoe vervelend is het als die trein niet rijdt of vertraging heeft als je een afspraak hebt?!
Er is een onderscheid in het soort verwachting.
Je hebt namelijk verwachtingen waar je wel invloed op uit kunt oefenen, zoals het deeg van je cake maken.
Maar er zijn ook verwachtingen waarbij je eigenlijk afhankelijk bent van een hoop externe factoren zoals vriendschap. Jij kunt daar heel hard je best voor doen maar soms lijkt het gewoon niet van de grond te komen, omdat iemand bijvoorbeeld weinig laat horen of niet zo vaak wil afspreken.
Je kunt flink teleurgesteld zijn als het allemaal anders gaat dan je had gehoopt. Je kunt dat eigenlijk niet goed verkroppen en maakt de ander verwijten. In zulke situaties kunnen verwachtingen veel, ongewilde, invloed op de vriendschap hebben en er zelfs voor zorgen dat die overgaat. Dat is zonde!
Iedereen leert dat het leven, tot op zekere hoogte niet naar verwachting loopt, hoe moeilijk dat soms ook is.
Sommigen zijn zich daarvan bewust en kunnen goed omgaan met onverwachte gebeurtenissen. Anderen blijven elke keer tegen frustratie, teleurstelling of woede aanlopen bij de oneerlijkheid van het onverwachte in het leven.
Daarom drie tips die je hierbij kunnen helpen:
- Schrijf je eigen verwachtingen op. Vaak heb je, voor een aantal ‘grote’ thema’s zoals visie van het bedrijf waar je werkt, vriendschap, ouderschap, algemene verwachtingen. Het is duidelijk wat jij hiervan verwacht en dat weet je ook van jezelf. Dit helpt je om gerichte en bewuste keuzes te maken.
- Durf je verwachtingen te delen met anderen. Dit is heel verhelderend en daardoor weet je ook waar je op kunt rekenen maar nog belangrijker: of het voor jou mogelijk is om dat te accepteren en jij je daar niet over op blijft vreten.
- Durf ook keuzes te maken op basis van je verwachtingen, met name als blijkt dat jij het niet kan accepteren wat de ander je te bieden heeft of dat niet genoeg vindt. Vraag je af hoe het tegen elkaar opweegt en probeer hier met een open blik naar te kijken.
Resultaat!
- Je hebt een open houding naar jezelf en de buitenwereld toe maar weet wel waar jij voor staat. Je kunt hier op een fijne manier over praten.
- Je ervaart minder teleurstelling, boosheid of frustratie.
- Je kunt situaties in perspectief plaatsen, accepteren en loslaten.
- Je ervaart enig gevoel van beheersing over je leven.